Yoga

Wat is Yoga?

Yoga is een geheel van oefeningen en technieken die tot doel hebben het lichaam soepel en gezond te maken en te houden en de lichaamsenergie te balanceren.

De oorsprong:

Volgens de indische mythologie onderrichtte de god Shiva de yoga-wetenschap aan de godin Parvati. In elk geval is yoga meer dan 5000 jaar oud. In de loop der eeuwen werd de kennis nog uitgebreid en aangevuld. Hét klassieke werk over yoga is de Hatha yoga pradipika, geschreven door Swatmarama. Hierop is de huidige yoga gebaseerd. Yoga ontwikkelde zich in India samen met de ‘Ayurveda’, de aloude indische geneeswijze, die nu ook over heel de wereld bekend is.

Soorten oefeningen.

#Bewegende oefingen: maken de spieren en gewrichten los.

#Asana’s: de lichaamshoudingen: maken het lichaam soepel en jong. Tevens aktiveren en balanceren zij de lichaamsfuncties en de energiestroom in het lichaam.

#Pranayama: de ademhalingsoefeningen: letterlijk ‘het beheersen van de Prana’(de levensenergie).De Prana stroomt als een soort electriciteit doorheen het lichaam. Zij loopt door meridianen (zie accupunctuur) en langs knooppunten :de ‘Chakra’s’. Yoga in het algemeen en pranayama in het bijzonder deblokkeren en balanceren deze meridianen en knooppunten.

#Concentratie- en visualisatie oefeningen: helpen de concentratie te ontwikkelen.

#Ontspanningstechnieken: leren het lichaam te ontspannen tot in de kleinste spier.

Yoga heeft een weldadig effekt op:

*Spieren en gewrichten

*Bloedsomloop, spijsvertering, ademhaling, enz.

*Het energetisch lichaam: brengt yin en yang (Ha – Tha) in evenwicht en laat de pranastroom gelijkmatig vloeien doorheen de Nadi’s (meridianen) en de Chakra’s (knooppunten)

Waarom yoga doen?

Yoga is zelf geen sport maar is een zeer goede ondersteuning bij alle sporten. Yoga-oefeningen maken het lichaam soepel en geven het energie.

Yoga reguleert en aktiveert de energiestroom ‘prana’ (in Indië), ‘chi’ (in China) of ‘bio-electriciteit’ (in het Westen).

Yoga past uitstekend in een gezonde levenswijze waarin men ook aandacht geeft aan een natuurlijke voeding.

Yoga beweert: men is zo oud als zijn ruggegraat. Dwz: een soepele ruggegraat geeft een beweeglijk en energiek lichaam.

Yoga is dé manier om te ont-stressen. Een ontspannen lichaam is een goede garantie tegen kwalen en ziekten.