Taigazine

Een huis van strobalen.

Sinds de jaren 60 en 70 is het ecologische bewustzijn echt wel toegenomen. Toen werden de groepen en bewegingen – die de term ‘ecologie’ overigens introduceerden – door pers en media nog bestempeld als fantasten of aanstellers. Nu doet iedereen zijn best om zo groen mogelijk over te komen.

Heel wat initiatieven worden genomen op individueel en collectief vlak. Denken we maar aan het gebruik van zonne- en windenergie. In alle straten zie je nu wel een of twee huizen met zonnepanelen. Ook overheden beginnen alternatieve energiebronnen te promoten.

Ook op het vlak van woningbouw is er veel beweging. Er worden meer en meer ecologische materialen gebruikt en er is de aandacht voor isolatie en het gebruik van direkte zonne-warmte. Helaas blijft het bouwen (en kopen) van een woning een heel dure aangelegenheid. Voor heel wat jonge mensen is dit nu zelfs onmogelijk geworden. Toch is er hier hoop op beterschap. Wereldwijd zijn er nu initiatieven aan de gang waarbij mensen zelf de handen uit de mouwen steken en zelf hun eigen huis (helpen) bouwen. Met een veel lagere kost en op een ecologische manier.

Eén zo’n ontwikkeling is het bouwen met strobalen. Met deze blokken van geperst stro kan men perfect geïsoleerde muren bouwen tegen een lage(re) kost en met achteraf een heel lage energie- en verwarmingskost. Bekijk eens de onderstaande video waarin een Amerikaanse dame verteld hoe het praktisch in zijn werk zit. Ook in België zijn er nu reeds een paar tientallen huizen gemaakt van strobalen.