Taigazine

Alexandra David-Néel

Alexandra David-Néel werd geboren in 1868 in Saint-Mandé (Frankrijk) en bracht een groot deel van haar jeugd door in Brussel. Haar vader was politiek vlruchteling en was met de ganse familie naar België getrokken. Ze maakt in de eerste helft van de 20e eeuw een hele reeks reizen in Azië: India, Nepal, Tibet, China, Japan, Korea, enz. Ze schreef over deze buitengewone reizen een hele reeks boeken: ’le Bouddhisme du Bouddha’ , ‘Le Lama aux cinq sagesses’, ‘Sous une nuée d’orages’, ‘Journal de voyage’ (2 delen) zijn er enkele van.Maar haar bekendse en meest intrigerende boek is ongetwijfeld ‘Voyage d’une parisienne à Lhassa’. In het Nederlands: Reis van een Parisienne naar Lhassa. Hierin beschrijft ze haar fascinerend en ook gevaarlijke tocht (in 1924) naar Lhassa, de Tibetaanse hoofdstad.

Slechts weinige westerlingen hadden haar dit voorgedaan. In het begin van de 18e euuw waren er een paar katholieke missionarissen geweest die er een aantal jaren hadden verbleven. Weinig bekend is dat in 1720(!) de Nederlander Van der Putte er als eerste leek in slaagde om Lhassa te bereiken en er zelfs een paar jaar te wonen. Begin 1900 waren het vooral de Engelsen die naar en in Tibet probeerden te reizen.In 1924, na 8 maanden van moeilijk en uitputtend, maar vaak ook wonderbaarlijk reizen, bereikte Alexandra David-Néel, samen met haar geadopteerde zoon Lama A. Yogden, de Tibetaanse hoofdstad.Uit de jaren 40 kennen we natuurlijk vooral het fantastische verhaal van Oostenrijker Heinrich Harrer, die zijn ongelooflijk verslag neerschreef in zijn boek ‘7 jaar in Tibet’, dat ook verfilmd werd met Brad Pitt.

Wat Alexandra David-Néel van de meeste van deze andere Tibet-reizigers onderscheidde was dat ze niet alleen geïnteresserd was in de Tibetaanse religieuze, magische en spirituele gebruiken en kennis, maar dat ze er ook aktief aan deelnam en heel wat moeite deed om authentieke meesters in verschillende technieken op te zoeken om van hen te leren. Zo nam ze deel aan een reeks geheime en magische disciplines en leerde ook technieken die ze later naar het Westen bracht. Zo zijn er een aantal technieken die nu in de Kum Nye (de Tibetaanse yoga) in het Westen beoefend worden die via haar hier zijn terecht gekomen.

Alexandra David-Néel overleed in Digne (Frankrijk) in 1969.