Taigazine

Het verhaal van de kikker en de kikkerpoel.

We noemen dit verhaal hier het verhaal van de kikker en de kikkerpoel, maar het zou evengoed het verhaal van de avontuurlijke kikker kunnen heten. Het komt uit Indië en wordt daar – met wisselend resultaat – verteld om de inertie en de onwil van de gevestigde orde (politiek, religieus,sociaal, enz) of de ‘wil van het volk’ of ‘het Grote Gelijk’ te illustreren. Er zijn wat varianten, maar dit is zo ongeveer de onhoud...

Lang geleden was er ergens in India, niet ver van een ommuurd paleis, een kikkerpoel. Er woonden heel wat kikkers, alles was georganiseerd en ging al jaren zo zijn dagdagelijkse gangetje, met de ups en downs, de emoties (of het gebrek daaraan), de grote en kleine problemen, enz. Maar iedereen voelde zich gesettled en vertrouwd met de leefomgeving van de poel. Het was de wereld waarin de kikkers nu eenmaal leefden.

Maar op een dag was er een kikker die nieuwsgierig was en avontuurlijk van aard. Hij (zij?) wilde weten wat er buiten de poel was. Hij verliet de poel en ging op stap (sprong). Al gauw kwam hij bij de poorten van het indrukwekkende paleis. Hij voelde zich wel wat onzeker, maar zijn nieuwsgierigheid dreef hem verder en hij betrad het paleis.

Hij zag de wachters, de leveranciers, de hovelingen, de artiesten, de muziekanten, de prinsen, de koningen, enz. Hij zag ook de prachtige tuinen met pauwen en felgekleurde vogels, de mooiste bloemen, exotische bomen met de lekkerste vruchten, geurende kruiden en nog veel meer. Er liepen prachtig versierde paarden, kamelen en olifanten.

Hij kwam ook in de machtige vergaderzalen waar soms honderden mensen in bijeenkwamen. Er waren ook de privé-vertrekken van de edelen en hovelingen met marmeren vloeren, witte stenen muren die ingelegd waren met halfedelstenen. Er waren de prachtige meubels, beelden, kunstwerken, schilderijen, het goud, de diamanten, de schitterende kleren, enz, enz.

De kikker was verbaasd dat dit allemaal bestond en hij was totaal onder de indruk van de pracht en schoonheid van de dingen die hij daar zag. Hij keerde terug naar de kikkerpoel om zijn medekikkers in te lichten over wat hij allemaal gezien en ervaren had.

De ontvangst van de avontuurlijke kikker was – tot zijn verbazing- zeker niet onverdeeld positief. Sommigen noemden hem een leugenaar, anderen een fantast. Er waren er zelfs die hem in de gevangenis wilden of op de brandstapel. Hoe het verhaal afliep....? Misschien trok hij naar een andere poel, misschien waren er toch genoeg kikkers die ook de wereld buiten de poel wilden zien...