Taigazine

Ayurveda, de oude geneeskunde uit India

Ayurveda (wat betekent "de kennis van het leven" in het Sanskriet, de oude taal uit India) is het oude Indiase gezondheidssysteem dat al meerdere duizenden jaren met zeer groot succes wordt gebruikt. Kruiden spelen een belangrijke rol in deze geneeswijze, evenals voeding en een natuurlijke levensstijl . Andere technieken die de Ayurveda gebruikt zijn: diverse massagevormen, medicinale kruidenolie-therapieën, ademtechnieken, lichaamsoefeningen, yoga, relaxatie en meditatie. Deze holistische aanpak van de Ayurveda maakt dat we ziekte kunnen genezen en (belangrijk!) voorkomen, maar ook om een evenwichtig leven te leiden.

Een centraal gegeven in Ayurveda zijn de drie 'dosha's', nl: vata, pitta en kapha. Het zijn lichaamseigenschappen die onze fysieke werking en dus onze gezondheid bepalen. Van bij de geboorte zijn deze dosha's al een heel belangrijke factor in de gezondheid. Deze lichaamseigenschappen worden ook beïnvloed door omgeving, psychologische factoren, levenswijze, voeding, maar ook door het gebruik van medicijnen, enz. Het in een juiste balans brengen van deze dosha's is een van de belangrijkste doelstellingen van de Ayurvedische geneeskunde.

Ayurveda is een holistisch systeem, dat houdt in dat niet alleen de fysieke therapieën (voeding, kruiden, mineralen, enz) en technieken (massage, acupunctuur, enz.) belangrijk zijn, maar dat er ook grote aandacht wordt gegeven aan de psychologische en (vrijwel uniek voor de Ayurveda) de spirituele aspecten van de menselijke persoonlijkheid. Voor Ayurveda zijn deze laatste twee onderdelen van wezenlijk belang voor de genezing.

Deze zeer oude geneeswijze wordt in India op grote schaal toegepast en wordt nu ook wereldwijd steeds populairder. In India en daarbuiten zijn heel wat ayurvedische klinieken, centra, opleidingscentra, apotheken en informatiecentra. Goed opgeleide artsen en therapeuten zijn nu overal te vinden. Lees hier meer over de geschiedenis van de Ayurveda. Nog meer informatie op: www.ayurvedamundo.com .