Tai-ji Chuan

Tai-ji Chuan is een Chinese bewegingsleer met haar wortels in de oude Chinese martiale kunsten en de Taoïstische energetica. Van een efficiënt martiaal systeem – gebaseerd op het cultiveren van innerlijke kracht - ontwikkelde het zich tevens tot een uitstekend gezondheidssysteem. Het houdt het lichaam lenig en beweeglijk; stimuleert bloedsomloop, lymfestroom en de gezondheid van de innerlijke organen; het reguleert bloeddruk en zenuwstelsel; verstevigt de botstructuur, ontwikkelt lichaamsgevoel, coördinatie en evenwicht en vooral brengt het de energiestromen in harmonie en ontwikkelt nieuwe vitaliteit. Het is een van de meest efficiënte antistress technieken. Bovendien kan Taj-ji beoefend worden tot op hoge leeftijd.

Tai-ji Chuan, zoals we dat nu kennen, is op zich nog niet zo oud. Over het ontstaan van Tai-ji bestaan veel verschillende verhalen. Algemeen wordt de legendarische Chang San Feng (1242) vermeld als de vader van de huidige Tai-ji systemen.

Als belangrijke achtergronden, die mede de huidige Tai-ji hebben beïnvloed, onderscheiden we 3 belangrijke aspecten.

Rond 500 Voor Christus arriveerden in de Shaolin tempel een Boeddhistische Indische monnik Ta Mo. Hij leerde de monniken niet alleen verscheidene gezondheidssystemen maar tevens een vorm van wapenloze zelfverdediging: het Shaolin-tempelboksen. Dit werd in feite de bakermat voor de verdere ontwikkeling van alle Chinese krijgskunsten.

Deze Shaolin-vorm werd bewerkt en door Chang San Feng aangevuld met de principes van Yin en Yang, de 5 Elementen en de 8 Trigrammen van de I Ching.

Samen met de inzichten uit de T.C.M. (= Traditionele Chinese Geneeskunde) en de Qigong wat betreft het cultiveren en hanteren van de vitale energie, de Chi, ontwikkelde zich een duidelijk bewegingssysteem. In de loop der tijden werden deze vormen nog meermaals herwerkt, uitgebreid, gevarieerd naargelang stijl en doelstelling.

De drie belangrijkste Tai-ji stijlen behoren tot 3 traditionele families.

We onderscheiden de Chen-stijl – de oudste, de Wu-stijl en de Yang-stijl. Binnen elke familie-stijl zijn nog veel interpretaties qua lengte en volgorde mogelijk.

Hoofdzaak blijft een continuïteit van ontspannen, harmoniserende bewegingen, waarin innerlijke kracht en concentratie belangrijker zijn dan spierkracht.

De Yang-stijl blijft de meest beoefende omdat deze zich richt op het versterken van de gezondheid.

Tai-ji vraagt geen speciale lenigheid of andere fysische vereisten. Het staat open voor alle leeftijden. Eens de techniek van buiten is geleerd, opent zich een rijkdom en een vreugde in de beweging. Tai-ji is een gezondheidssysteem dat je op zak hebt tot op hoge leeftijd!

Beweeg als een machtige rivier.

De Vlieren - Taiga (Tai-ji, Qigong, Yoga)

Taiga biedt de volgende Tai-ji stijlen:

  • Yang-stijl 24-vorm: bevat alle belangrijke bewegingsvormen van de Yang-stijl.
  • 13 vorm: basisvorm waarin de 8 basisbewegingen zijn verwerkt.
  • Zwaardvorm: richt zich vooral op ontwikkeling van lenigheid, coordinatie en esthetiek in de beweging volgens de principes van Tai-ji. Ook hiervan zijn er verschillende stijlen en interpretaties. De Tai-ji Zwaardvorm mag niet verward worden met zwaardvechten. Het gaat in hoofdzaak om het in beweging brengen van energie.

Begeleiding: Ludwine Haegeman