Andere Activiteiten

Deze activiteiten kunnen in de toekomst georganiseerd worden.

Kennismaken met Ayurveda:

Uiteenzetting over de achtergronden en karakteristieken van de Ayurveda (de Indiase geneeswijze), een interessante film over de toepassingen ervan en daarna: vragen en antwoorden. De datum is nog niet bepaald, maar geef nu al uw naam op als u geïnteresseerd bent. Website over Ayurveda: www.ayurvedamundo.com

Deelname: € 8

Ayurveda is de holistische Indische geneeswijze die filosofie, wetenschap en religie met elkaar combineert. Ayurveda is als Westerling perfect te integreren in ons dagelijks leven: het bevat de kennis om in harmonie te leven met jezelf en je omgeving om zo een lang en gezond leven te leiden. Ziekte ontstaat vanuit een gebrek aan inzicht in wie je werkelijk bent. In deze workshop willen we een eerste kennismaking geven met Ayurveda door dieper in te gaan op de achtergrond, te kijken naar onze eigen constitutie (wie we zijn: vata, pitta, kapha) en hoe we enkele basisprincipes vanuit Ayurveda (voeding, kruiden, levensritme) kunnen toepassen in ons dagelijks leven.

Satsang:

Een maandelijkse samenkomst op de 1e zaterdag van de maand om 20.00 u met diverse onderdelen: relaxatie, meditatie, voordrachten over diverse onderwerpen, ademhaling, gesprekken, enz...

Deelname: vrije bijdrage!
Iedereen is welkom!.

Vegetarische Avonden

Stressreductie door Mindfulness

Alhoewel mindfulness reeds duizenden jaren het hart is van het Boeddhisme, werd het recent practisch vorm gegeven door Jon Kabat Zinn. Het is een zeer effectieve manier om stress in je leven aan te kunnen.

Het berust op een totaal openstaan voor wat is. Het leren zien van de geconditioneerde automatische en onbewuste reacties van waaruit we ons leven oriënteren en daardoor steeds weer vastlopen. Het opent een verschuiving van doen naar zijn, van onbewuste reaktie naar bewuste respons, van verzet naar aanvaarding. Dit opent een rijkere, mildere en meer aanwezige levenskwaliteit.

We leren de zitmeditatie, de bodyscan, de loopmeditatie, het lichaamswerk en bekijken de visie op omgaan met uitdagingen in je leven.

Gong Meditatie

Een spel van ontspanning, stilte en klank. Kennismaken met het rijke klankenpalet van de gonng

Lessen Tibetaanse Yoga (Kum Nye) :

Binnen de veelkleurige Tibetaanse energetische en spirituele traditie van het boeddhisme en bön hebben zich verschillende vormen van kum nye ontwikkeld. De oudste vorm stamt uit de ‘dur bön’-traditie, de pre-boeddhistische cultuur van Tibet.

Alhoewel kum nye aanvankelijk mondeling werd overgeleverd van leraar op leerling, zijn er ook verwijzingen te vinden in Tibetaanse medische teksten voor het genezen van ziekten die veroorzaakt werden door energieblokkades. Aangezien de Tibetaanse geneeskunst, evenals de Indische en de Chinese, vertrekt van een energetisch mensbeeld, is de voornaamste bedoeling van kum nye energie in het lichaam vrij te laten stromen.

Met ontspanning als basis, kunnen we de oefeningen terugbrengen tot drie groepen:

  • zittende energieoefeningen en ademhaling
  • zelfmassage en bewegingsoefeningen
  • strekoefeningen

Praktisch bevat deze cursus een uitgebalanceerd oefenpakketje waar je thuis mee aan de slag kunt.

Even vermelden dat het hier niet gaat over de “vijf tibetanen”, een andere prachtige oefenreeks.

Wandelende Meditatieve Qigong.

Nee, we gaan geen wandeling maken! De traditie van de wandelende meditatie is in verschillende culturen terug te vinden. De vormgeving verschilt, maar ze zijn alle gebaseerd op een glasheldere alertheid, een aandachtige zintuiglijkheid vanuit een totaal aanwezig zijn in dit moment.

Het meest gekend is de Tibetaanse en Zenversie, waarbij men van moment tot moment aanwezig is in het proces van het wandelen, verbonden met de omgeving. In de moderne methode van Jon Kabat-Zinn, “mindfulness”, wordt dit lopen als een uitstekende transfer gezien voor aandacht in het leven van elke dag. De vormgeving is zeer eenvoudig: aanwezig zijn in het stappen zelf, zonder toevoeging van bewegingspatronen en zonder de bedoeling ‘ergens’ te komen.Door meditatief te stappen breng je niet alleeen je eigen energie in balans, maar schep je ook een harmonische vibratie in je omgeving. Hetzelfde uitgangspunt vinden we bij de Taoïsten, die echter wel bepaalde bewegingsstructuren introduceerden.

We leren een reeks van 5 qigong-stap-oefeningen, die in elkaar overvloeien en dus als één geheel worden uitgevoerd. In onze toch al jarenlange ervaring, zijn we zelden een oefenreeks tegengekomen die zo krachtig en verstillend is en toch berust op Eenvoud en Aanwezig-zijn. Een absolute aanrader voor iedereen die houdt van meditatieve natuurbeleving, van zintuiglijk aanwezig zijn in het wonder van elk moment.

Ayurvedische Massage

In de ayurveda worden massages gehanteerd als onderdeel van een ruimere behandeling waarin de nadruk ligt op het stimuleren van dosha's en het zuiveren van het lichaam.

Er wordt aandacht besteed aan de individuele constitutie van de persoon om de dosha's terug te balanseren, het evenwicht in het lichaam te herstellen en de afvalstoffen te verwijderen. Er wordt gebuik gemaakt van warme olieën specifiek afgesteld op de persoon en zijn constitutie.

Aangezien ayurvedische massage veel aandacht besteed aan het verwijderen van ama (opgehoopte afvalstoffen in het lichaam) is het belangrijk om de dagen voor de massage veel warm water te drinken en zuivere voeding (dit is licht verteerbare voeding, o.a. veel warme groenten, zilvervliesrijst, geen koffie of alcohol) tot zich te nemen. Naast de therapeutische waarde zorgt een ayurvedische massage eveneens voor een algemene ontspanning van het lichaam.